Background

Čavoglave

cavoglave

Čavoglave su od Domovinskog rata postale najpoznatije naselje današnje općine Ružić, nekadašnje općine Drniš, pa i mnogo šire. Takvu popularnost imaju zahvaliti ponajprije jednom čovjeku: Marku Perkoviću Thompsonu. Zahvaljujući njegovoj istoimenoj pjesmi – koju bez pretjerivanja možemo nazvati i najpoznatijom ratnom pjesmom, iz vremena najtežih i najkrvavijih dana Domovinskog rata – Čavoglave su postale simbol borbe za slobodu hrvatskog čovjeka, ali i prkosne odlučnosti svojstvene ljudima sa krša Dalmatinske zagore.
I danas, godinama po završetku rata, Čavoglave predstavljaju simbol sjećanja ne te slavne dane braneći i otimajući od zaborava herojska djela hrvatskih ratnika.
U Čavoglavama se svake godine 5. kolovoza, na dan pobjede vojno redarstvene akcije Oluja, održava najveća pučka fešta u Hrvatskoj na kojoj se okupi i preko 100 000 ljudi. Stoga su Čavoglave i danas, možda još više nego u vrijeme rata, simbol opstojnosti Hrvatskog naroda. Zahvaljujući Thompsonu i njegovim prijateljima u Čavoglavama je podignuta i crkva Hrvatskih mučenika te brojni infrastrukturni objekti.
Unatoč tom domoljubnom žaru i rijeci ljudi koja se sliva u Čavoglave, kao i značajnim infrastrukturnim postignućima, danas u vrijeme kad fešte i proslave prođu, Čavoglave imaju 190 stanovnika. Mjesto je prije brojalo 500 pa i više stanovnika.

Komentari

Napišite komentar!

Polja označena sa * su obavezna. Vaš e-mail se neće objaviti.

ustra27/07/2011

Vjerujem da povijest Čavoglava nije počela sa Domovinskim ratom. Nipošto ne negirajući vrijednost i uspomenu na Domovinski rat, držim da selo ima povjesnu važnost još od X-XI stoljeća. Da li je selo mijenjalo naziv kroz stoljeća? Kada je posljednji naziv sela - Čavoglave - uspostavljen, u drugoj polovici XVII stoljeća ili na početku XVIII stoljeća? Migracija stanovništva je bila, a možda su neka plemena - Matići - tu od XIV stoljeća? Vjerojatno postoje neki papiri tj. dokumenti na Visovcu,Šibeniku,Zadru gdje bi se moglo ubicirati mjesto i njegov prvobitni naziv? Sa otkrivanjem prvog naziva mjesto dobiva mnogo povjesnih ličnosti iz hrvatske povijesti srednjeg vijeka o čijim se dijelima i danas priča, piše i govori......

ana02/01/2012

Mislim da nema lipšeg sela u Dalmatinskoj zagori!!!! Taj spoj polja i kamena zaludili su moje srce!!!