Background

Osnovna škola Gradac

osnovna-skola-gradac

Osnovna škola Ivana Meštrovića u Gradcu područno je odjeljenje Osnovne škola Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drnišu. Škola pokriva svih devet naselja općine Ružić, s tim da u naselju Čavoglave egzistira područno odjeljenje od 1. do 4. razreda sa ukupno 5 učenika. Osnovnu školu Ivana Meštrovića u školskoj godioni 2010/2011 pohađa 114 učenika u 8 razrednih odjeljenja.

Po prvi put u povijesti ove ustanove u ovoj školskoj godini došlo je spajanja razrednih odjeljenja pa „prvašići“ i „drugašići“, njih 13-ero, sjede u istoj učionici. Upravo ta činjenica pokazatelj je bešćutnosti državnih vlasti za specifičnosti ovoga ratom uništenog kraja, jer je unatoč svim naporima općinske vlasti, županijske skupštine te ravnatelja škole, odluka ministrastva bila nemilosrdna. Ako se uzme u obzir da je ovu školu u predratnim vremenima pohađalo više od 1000 učenika, te da je kompletan prostor općine u ratu opustošen i demografski desetkovan, bilo bi za očekivati minimum osjetljivosti kod Vlade RH za našu specifičnu situaciju i odgodu eutanazije ove ustanove. Nažalost, primjerena reakcija je izostala, unatoč činjenici da prosjek novorođene u proteklih nekoliko godina jamči uredno popunjavanje razrednih odjeljanja u slijedećih 5-6 godina.

Ravnatelj Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog je Saša Kolumbo, a područnog odjeljenja u Gradcu Josipa Reljanović.

Komentari

Napišite komentar!

Polja označena sa * su obavezna. Vaš e-mail se neće objaviti.