Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
etno udruga petrovo polje 68 0 220Etno udruga Petrovo polje osnovana je u ljeto 2009. godine i od samog početka postala je pokretač društvenog života kroz niz društveno afirmativnih projekata. Masovan odaziv svih generacija petropoljaca najbolje je pokazao glad za takvim događajima koja nije bila utažena još od predratnih vremena. Idejni začetnik i jedan od glavnih inicijatora osnivanja udruge kao i njezin prvi predsjednik bio je mladi petropoljski poduzetnik Ivo Žeravica.

Udruga je osnovana s ciljem svekolikog razvoja i unaprjeđenja općine Ružić, posebice potičući svoje članove da rade na obnovi i oživljavanju narodnih običaja i tradicije petropoljskih naselja. Jak naglasak stavila je i na promicanje ekološke spoznaje o potrebi očuvanja prirode i čovjekova okoliša kao najviših vrednota, brizi o uređenju, oživljavanju, te stvaranju uvjeta za kvalitetniji život, obnovi i prezentaciji prirodnih, povijesnih i kulturnih vrijednosti.

Prvi značajniji projekt udruge bila je organizacija proslave Dana općine Ružić – blagdana Male Gospe – koja je održana 5. rujna 2009. Tom priredbom, unatoč teškim recesijskim vremenima, uz potporu općine i brojnih velikodušnih sponzora, proslava Dana općine po prvi put u svojoj povijesti poprimila je obilježje pučke fešte u kojoj su masovno sudjelovali svi slojevi stanovništva.

Nekoliko mjeseci kasnije – u studenome 2009 – osnovana je i folklorna sekcija Etno udruge kao začetak budućeg kulturno-umjetničkog društva. Iako još u povojima i bez adekvatnog prostora (probe su održavali od vjeronačne dvorane župnog ureda u Gradcu do neobnovljenog nekadašnjeg disca „Oluja“, gdje su se naposljetku i skrasili), folklorna sekcija je u samo nekoliko mjeseci djelovanja izrasla u respektabilnu folklornu skupinu sa vrlo zapaženim nastupima na brojnim domaćim i međunarodnim manifestacijama, između ostalog i na 1. međunarodnoj smotri baštine "Pismo moja i moj did te piva" na splitskim gripama, zatim smotri folkolra u Žepču (BiH), proslavi Dana domovinske zahvalnosti u Čavoglavama i dr.

Etno udruga Petrovo polje kroz 10 godina postojanja postala je simbol očuvanja i njegovanja tradicije otimajući od zaborava običaje našeg kraja i oživljavajući već zaboravljene narodne veselice.

Udruga je vrlo aktivna i na socijalnom i humanitarnom planu, a posebnu skrb pokazala je za socijalno i egzistencijalno ugrožene članove naše zajednice.
Aktualni predsjednik udruge je već duži niz godina gospodin Ante Bojčić Antija.