Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr

Program pod nazivom Umjetnost kao otkupljenje za vječni život, koji se u okviru manifestacije Dani kršćanske kulture odvijao u nedjelju unutar kompleksa Crkve Presvetog Otkupitelja u Ružiću, privukao je u ovo nedjeljno jutro tristotinjak vjernika iz okolnih župa kao i stotinjak gostiju iz Splita, odakle je bio organziran i besplatan autobusni prijevoz.

Prekrasan sunčan proljetni dan prošaran tek ugodnim povjetarcem što je strujao ovim iznimnim mjestom učinio je atmosferu još ugodnijom pa je Paraćeva glavica, odnosno staza što u dužini od svojih četristo metara vijuga od podnožja glavice do same crkve na vrhu, vrvjela od ljudi predstavljajući se kao upravo idealan prirodni ambijent za pobožnost Puta križa.

Na čelu te duge pobožne kolone stupali su sa raspelom u rukama članovi KUD-a Sveti Ilija Kljaci i Etno udruge Petrovo polje u autentičnim narodnim nošnjama petropoljskog kraja dok su muževi i žene čitali poticajna razmatranja koja su pozivala na svetost bračnog života, stavljajući svaku postaju Puta križa u suptilnu vezu sa svetošću kršćanske bračne zajednice.

Nakon svete Mise, koju je u prepunoj crkvi služio župnik fra Josip Matić, uslijedilo je predavanje pod nazivom Umjetnost kao otkupljene za vječni život kroz koje je kustosica Muzeja Ivana Meštrovića Zorana Jurić nazočne upoznala sa poviješću i nastankom same Crkve Presvetog Otkupitelja kao i Meštrovićevim odnosom prema kraju iz kojeg je potekao,  posebno apostrofirajući snažnu religioznu pozadinu Meštrovićevih djela, ali i njegovu gotovo bezgraničnu toleranciju prema najrazličitijim vidovima religioznosti i komunikacije sa Vrhunaravnim.

Glazbeni dio programa otvorio je naš čuveni operni pjevač, tenor Hrid Matić u pratnji sina Gaja djelom Ave verum Corpus W. A. Mozarta, te korizmenim preduskrsnim napjevom Kraljice Neba raduj se, dok se za pučki dio programa pobrinula klapa Žrnovnica koja je na repertoaru imala splet korizmenih tema priobalnog dijela Dalmacije.

Publika u prepunoj Crkvi Presvetog Otkupitelja nagradila ih je dugim i iskrenim aplauzom, čime je priveden kraju trosatni program prvih Dana kršćanske kulture u Ružiću. Nadamo se ne i posljednjih.

Dalibor Durdov