Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr

udruga pcelara cikola ruzic 69 0 220Na inicijativu nekolicine domaćih iskusnih pčelara entuzijasta 27. ožujka 2009. godine organizirana je osnivačka skupština i donesena odluka o osnivanju udruge. Usvojeno je ime Pčalarska udruga „Čikola“ Ružić, izabrani predstavnicima u tijelima upravljanja te donesen i usvojen statut udruge. Za prvog predsjednika udruge jednoglasno je izabran dugugodišnji iskusni pčelar, gospodin Ivan Ivić. Udruga je 09. lipnja 2009. godine registrirana u popisu udruga Šibensko-kninske županije.

Potrebno je istaknuti da udruga okuplja pčelare sa cijelog područja bivše Općine Drniš, a broji 40-ak članova sa više od 1000 košnica. S obzirom da su pčelari s našeg područja bili prepušteni sami sebi pri nabavci pčelarske opreme, košnica, lijekova, stjecanja potrebitog znanja kako bi se moglo uspješno pčelariti, inicijativa i osnivanje udruge bio je pun pogodak.

OSNOVNI CILJEVI I ZADACI UDRUGE:

Razvoj pčelarstva. Povećanje broja košnica, uključivanje i motiviranje mladih ljudi za bavljenje pčelarstvom te povećanje broja članova udruge.

Edukacija pčelara. Održavanje seminara i predavanja na temu eko-pčelarstvo, zaštita pčela od raznih bolesti te školovanje pčelara za zvanje Pčelar u nekoj od pčelarskih škola, budući da će ulaskom Hrvatske u EU pčelari biti obvezni završiti pčelarsku školu, a zvanje Pčelar će se upisivati u radne knjižice.

Poboljšanje pašnih prilika. Budući da pčelarimo na područjima gdje prevladavaju tzv. tihe paše (drača, kadulja, vrisak, razni korovi) donacije i sadnja sadnica lavande, ružmarina, facelije, sofore i drugog medonosnog bilja uvelike bi poboljšale pašne prilike i produžile samu pčelarsku sezonu.

Nastupi na jednom od Gospodarskih sajmova. Jedan od nama najbližih je Gospodarski sajam u Kričkama koji se već tradicionalno održava svake godine.

Želja nam je prezentirati i promovirati med sa područja Dalmatinske zagore, područja ekološki nezagađena od raznih pesticida, herbicida, fungicida na kojima naše pčele sakuplju dragocijene kapi meda.

Iako udruga kratko egzistira kratko vrijeme uspjela je pokrenuti niz bitnih pomaka:

- razmjena iskustava sa iskusnim pčelarima

- razvoj suradnje sa ostalim pčelarski udrugama

- registracija udruge kod Pčelarskog saveza Hrvatske

- nabavka selektivnih matica

- sadnja cca 4000 sadnica lavande

Pozivamo sve pčelare s područja Općine Ružić i šireg područja Općina Drniš, Promina i Unešić koji su spremni sudjelovati u radu udruge, širiti svoja znanja, lakše osigurati plasman svojih pčelinjih proizvoda da se jave i učlane u Pčalarsku udrugu „Čikola“ Ružić.

Prostorije udruge su u općinskoj zgradi u Gradcu, a radni sastanci održavaju se svaki zadnji petak u mjesecu s početkom u 20.00 sati.

Kontakt podaci

Adresa: Ružić bb, 22322 Ružić
Predsjednik udruge: Ivić Ivan
tel:022/872-524

Svim pčelarima i onima koji će to postati nakon čitanja ovih stranica šaljemo pčelarski pozdrav.