Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
cavoglave 35 0 565

Čavoglave su od Domovinskog rata postale najpoznatije naselje današnje općine Ružić, nekadašnje općine Drniš, pa i mnogo šire. Takvu popularnost imaju zahvaliti ponajprije jednom čovjeku: Marku Perkoviću Thompsonu. Zahvaljujući njegovoj istoimenoj pjesmi – koju bez pretjerivanja možemo nazvati i najpoznatijom ratnom pjesmom, iz vremena najtežih i najkrvavijih dana Domovinskog rata – Čavoglave su postale simbol borbe za slobodu hrvatskog čovjeka, ali i prkosne odlučnosti svojstvene ljudima sa krša Dalmatinske zagore.
I danas, godinama po završetku rata, Čavoglave predstavljaju simbol sjećanja ne te slavne dane braneći i otimajući od zaborava herojska djela hrvatskih ratnika.

U Čavoglavama se svake godine 5. kolovoza, na dan pobjede vojno redarstvene akcije Oluja, održava najveća pučka fešta u Hrvatskoj na kojoj se okupi i preko 100 000 ljudi. Stoga su Čavoglave i danas, možda još više nego u vrijeme rata, simbol opstojnosti Hrvatskog naroda. Zahvaljujući Thompsonu i njegovim prijateljima u Čavoglavama je podignuta i crkva Hrvatskih mučenika te brojni infrastrukturni objekti.

Unatoč tom domoljubnom žaru i rijeci ljudi koja se sliva u Čavoglave, kao i značajnim infrastrukturnim postignućima, danas u vrijeme kad fešte i proslave prođu, Čavoglave imaju 190 stanovnika. Mjesto je prije brojalo 500 pa i više stanovnika.