Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Krajnje neodgovoran pojedinac ili skupina proteklih je dana u predjelu Gradca i Otavica na potezu od zaseoka Jolići do zaseoka Sučići na stotinjak, a možda i više mjesta, postavio mamce sa vrlo ubojitim otrovom koji je poharao domaće i divlje životinje.

Otrov je postavljen uz staze kojima prolaze domaće životinje i ljudi, na pojedinim mjestima tek nekoliko desetaka metara od prvih kuća, pa je očita namjera da se ugrozi ne samo divlje životinje nego i kućne ljubimce i domaće životinje. Ubojiti mamci veličine 5-6 cm u promjeru sastoje se od ostataka životinjskog podrijetla i otrovne smjese plave boje.

Do sada je od posljedica trovanja u Gradcu i Otavicama uginulo desetak pasa, među njima i preko 10.000 kuna vrijedna mlada ženka Kavkaskog ovčara, potomak višestruko nagrađivanih roditelja. Uginuo je i veliki broj drugih domaćih životinja, najviše mačaka, a zamijećene su i lešine divljih životinja, među kojima i zakonom zaštićene kune.

O snazi otrova govori i činjenica da su manje životinje poput kuna uginule gotovo trenutno, što se može zaključiti po lešinama koje se nalaze samo nekoliko metara od mamaca, dok su psi težine 30 i više kilograma uginuli za manje od pola sata nakon trovanja.

Na teren su izišli inspektori P.U. Šibensko-kninske koji su izuzeli dokaze sa lica mjesta, a ostaci uginulih životinja, otrov i ostali dokazi poslani su na kriminalističko vještačenje, jer se ovdje radi o evidentnom kaznenom djelu koje zasigurno uključuje i ugrožavanje javnog zdravlja.

Građane molimo da u slučaju uočavanja otrovnih mamaca iste ne diraju nego o tome obavijeste veterinarsku inspekciju.