Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Požar na Svilaji traje već treći dan i još uvijek nije stavljen pod nadzor. Danas u jutarnjim satima snage DVD-a Ružić uspjele su zaustaviti oko dva kilometra dugu frontu na šumskom putu kod vrha Obodina i time zaustaviti daljnje širenje vatrene stihije prema Gradcu i Baljcima.
Na drugoj strani u pravcu Mirlović Polja snage JVP-a Drniš teškim su naporima zaštitili stambene i gospodarske objekte u predjelu Zagradinja. Vatrena stihija međutim prijeti i sa druge strane, pa će je kod Zaseoka Đurinica i Mali Pod pokušati zaustaviti pripadnici DVD-a Ružić, budući su snage JVP-a Drniš u međuvremenu povučene zbog požara u Trbounju.

Gasiteljima na terenu nekoliko su sati potporu davale i zračne snage sa dva air tractora, ali su iste u ranim popodnevnim satima povučene, odnosno prizemljene zbog jakog vjetra.
Vjetar je u popodnevnim satima dodatno pojačao, pa gasitelje očekuje još jedna besana i neizvjesna noć.

Požarišta na Svilaji u toku dana obišli su i zapovjednik VZ Šibensko-kninske županije Darko Dukić te pročelnik DUZS Šibenik Milovan Kević. Stožer za zaštitu i spašavanje Općine Ružić u stalnom je kontaktu sa vatrogasnim postrojbama na terenu, kao i DUZS-om.
I upravo dok ovo pišemo izbio je novi veliki požar u naselju Umljanovići, zaseok Gabelin Brig. Požar je izbio oko 22:00 sati, ali je brzom intervencijom DVD-a Ružić, JVP-a Drniš te dvadesetak mještana do 23:30 sati u potpunosti ugašen bez ozbiljnije materijalne štete, a izgorjelo je nekoliko hektara trave i raslinja. U ovom požaru u neposrednoj je opasnosti bilo desetak stambenih i gospodarskih objekata, pa je samo zahvaljujući brzoj reakciji gasitelja izbjegnuta veća materijalna šteta s težim posljedicama.

Uz ovaj večerašnji, u Umljanovićima je prije dva dana također u večernjim satima, izbio i uspješno lokaliziran požar u zaseoku Rapići. Vremenske prilike i okolnosti izbijanja požara ukazuju da se najvjerojatnije radi o namjerno izazvanim požarima, te u tom kontekstu kao nadležna JLS očekujemo odgovarajuću reakciju policije, to jest otkrivanje i kazneno procesuiranje počinitelja jer je riječ o kaznenim djelima sa potencijalno čak i smrtonosnim posljedicama.