Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Općina Ružić i u ovogodišnjem je proračunu osigurala financijska sredstva za pomoć đacima i studentima. Ukupno 160.000,00 kuna podijelit će se osmoškolcima, srednjoškolcima i studentima.
Tako će svim učenicima Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog – područnog odjeljenja Ivana Meštrovića u Gradcu i Čavoglavama biti isplaćeno po 500,00 kuna u gotovini, dok će se redovnim učenicima srednjih škola koja imaju prebivalište na području Općine Ružić isplatiti po 800,00 kuna, također u gotovini. Studentima koji imaju prebivalište na području općine bit će isplaćeno po 1.500,00 kuna na žiro račun.
Isplata će započeti u utorak, 18. rujna, a uvjet za isplatu potpore je da domaćinstva u kojima prebivaju korisnici potpore nemaju dugovanja prema općinskom proračunu s pozicije komunalne naknade.

Na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća naći će se i pitanje prijevoza srednjoškolaca do Drniša. Naime, iako je početkom godine ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio kako će država u potpunosti financirati trošak prijevoza srednjoškolaca, ispostavilo se kako će se prijevoz financirati samo djelomično, u maksimalnom iznosu do 75%, i to samo za one učenike koji koriste redoviti linijski prijevoz. Tako će srednjoškolci koji s našeg područja putuju u Split imati potporu od države, ali će, nažalost, učenici koji pohađaju srednju školu u Drnišu i koji ionako školu pohađaju u bitno otežanim uvjetima ostati i bez te potpore, čime ih se dodatno ugrožava i dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na njihove vršnjake koji žive u urbanim sredinama.

Sve to je još jedan bolan pokazatelj krajnje socijalne neosjetljivosti i nerazumijevanja za specifične teške okolnosti života u ruralnim područjima koju od početka svog mandata iskazuje aktualna Vlada Republike Hrvatske.
Ipak, sve strukture vlasti Općine Ružić, to jest načelnik i svi vijećnici Općinskog vijeća, suglasni su da se poduzme sve što je u njihovoj moći kako bi se pitanje prijevoza srednjoškolaca riješilo na zadovoljavajući način. Ukoliko se uskoro ne iznađe drugo povoljno rješenje za prijevoz srednjoškolaca do Drniša uspostavit će se izvanredna autobusna linija uz minimalno učešće učenika u cijeni prijevoza.
Prilikom posjete Gradcu prošle subote pomoć u granicama svojih mogućnosti obećao je i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. Više o svemu će se znati nakon slijedeće sjednice Općinskog vijeća.