Put kroz Gradac 25, 22322 Ružić | Telefon: 022/872-811 E-mail: opcina-ruzic@si.t-com.hr
Ovih dana, točnije sredinom prošlog tjedna, započela je preko 20 godina iščekivana obnova objekata osnovne škole i antimalarijske stanice u Otavicama. Za one koji još ne znaju, riječ je o objektima koje je početkom tridesetih godina prošlog stoljeća dao sagraditi naš proslavljeni umjetnik, kipar Ivan Meštrović. Meštrović je objekte darovao svom selu, odnosno lokalnoj zajednici, ali su oni nedugo nakon izgradnje 1943. godine spaljeni od strane četnika, a isto zlodjelo ponovili su njihovi potomci za vrijeme velikosrpske okupacije 1991.-1995. godine.

Do početka Domovinskog rata zgrada škole je bila u svojoj osnovnoj funkciji, dok se zgrada antimalarijske stanice koristila kao prodavaonica mješovite robe drniškog Trgoprometa. Osamdesetih godina prošlog stoljeća obje su zgrade upisane kao zaštićeno nepokretno kulturno dobru u Registar nepokretnih kulturnih dobara tadašnje SR Hrvatske.
Objekti su za vrijeme SFR Jugoslavije dijelom nestručno obnovljeni na način da se nije vodilo dovoljno računa o njihovoj arhitektonskoj vrijednosti nego prvotno funkcionalnosti prostora. Tako je došlo do bitnih preinaka na antimalarijskoj stanici na kojoj je veći dio prozora zazidan što je doprinijelo bitnom estetskom osiromašenju objekta. Stoga će obnova koja je krenula ovih dana i koja će teći etapno, biti pod strogom paskom Ministarstva kulture RH – Konzervatorskog odjela u Šibeniku, na način da će oba objekta u potpunosti vratiti u svoj izvorni oblik, kako izgledom tako i ugrađenim materijalom.
Nakon provedenog postupka javne nabave dokumentaciju za nadmetanje predalo je ukupno šest gospodarskih subjekata: Velkom d.o.o Kalnik, Kantinela d.o.o. Split, Pisa trade d.o.o. Solin, Ran d.o.o. Šibenik, Građenje d.o.o. Split te Dizain-ing d.o.o Drniš.
Nakon otvaranja i usporedbe pristiglih ponuda kao najpovoljnije su izabrane ponuda poduzeća Velkom d.o.o. Kalnik za sanaciju zgrade osnovne škole u ukupnom iznosu od 301.691,25 kn te ponuda poduzeća Ran d.o.o. iz Šibenika za sanaciju zgrade antimalarijske stanice u ukupnom iznosu od 116.258,00 kn. Ugovori o radovima sa oba ponuditelja potpisana su 02., odnosno 15. listopada.

U ovoj prvoj fazi sanacije predviđeno je postavljanje novih krovišta te sanacija statike. Radove sufinancira Ministarstvo kulture RH sa ukupno 200.000,00 kn dok je ostatak osigurala Općina Ružić. Šibensko-kninska županija, unatoč opetovanom usmenom obećanju župana Gorana Pauka, do sada nije uplatila nikakva sredstva niti je definirala o kojem se iznosu radi.